OSNOVNA ŠKOLA MATE LOVRAKA KUTINA

“Food Educators”

by | lis 28, 2024

  • “Food Educators: Sjeme uspjeha posijano!”
  • Od školske klupe do poduzetničkih voda

Naši učenici 8.b razreda, pod mentorstvom voditeljice projekta Sanje Kos, dokazali su da su budućnost hrvatske poljoprivrede! Na završnom danu projekta Food Educators, a u cilju upoznavanja Agro-prehrambenog sektora, kao kruna svega naučenoga svojim entuzijazmom i znanjem, oduševili su posjetitelje na Danima kruha.

Projekt Food Educators nije bio samo još jedan školski projekt. Bio je to put otkrivanja, učenja i stvaranja.

Tijekom projekta, učenici su se upoznali s različitim karijerama u prehrambenoj industriji, naučili su i razvili važne vještine kao što su timski rad, kreativnost i poduzetništvo. Svoja znanja su primijenili u praksi pripremajući ukusne i zdrave proizvode zajedno sa svojom širom obitelji te ih onda adekvatno pakirali i prodavali na školskom sajmu na trgu u sklopu ” Dana Kruha”.

Kroz projekt Food Educators, učenici su shvatili važnost održivog razvoja i utjecaj prehrane na zdravlje i okoliš te najviše važnosti poslova u agro- prehrambenom sektoru.  Naučili su cijeniti domaće proizvode i podržati lokalne proizvođače.

Ovaj projekt je bio više od puke edukacije. Bio je to put prema stvaranju svijesti o važnosti održivog razvoja te osmišljavanju svoje vlastite budućnosti i zaposlenja. Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u ovom projektu, posebno našim učenicima koji su pokazali iznimnu kreativnost i predanost te njihovim roditeljima i bakama i djedovima bez kojih ništa od ovoga ne bi bilo moguće.

Pozivamo sve škole i organizacije da se uključe u slične projekte i zajedno gradimo bolju budućnost za našu zajednicu.

Voditelj dijela projekta -Agro-prehrambeni sektor: Sanja Kos

#FoodEducators #agro #prehrambenaindustrija #održivost #mladi #budućnost #ošmatelovraka #Danikruha

 

“Agro-prehrambeni poslovi budućnosti: Naši učenici već danas kušaju uspjeh!”
Naši mladi poduzetnici iz 8.b razreda sa voditeljicom projekta Sanjom Kos odradili su prvi dio navedenog projekta ususret “Međunarodnom danusvjesnosti gubitka i bacanja hrane” te Dana zahvalsnosti za plodove zemlje”
i pokazali su kako se to radi! ‍‍ Tijekom projekta FoodEducators, učenici su se upoznali s različitim karijerama u prehrambenoj industriji i naučili kako uzgojiti, pripremiti i prodati zdravu hranu.
Glavni cilj je bio potaknuti učenike da razmisle o karijerama u agro-prehrambenom sektoru i donesu informirane odluke o svojoj budućnosti.
Specifični ciljevi su bili : Upoznati učenike s različitim karijerama u prehrambenom sektoru i njihovom važnos. Razviti razumijevanje o održivosti, nutriciji i utjecaju prehrambenih navika na zdravlje i okoliš. Razviti vještine kritičkog mišljenja, rješavanja problema i timskog rad. Poticati pozitivan stav prema zdravoj prehrani i održivom razvoj.
Naučili smo bolje komunikacirati, surađivati, te kreativno i kritički promišljati o svojoj budućnosti.

FOOD  EDUCATORS  U NASTAVI

Food Educators je EIT Food program koji učiteljima pruža zabavne, kreativne i zanimljive aktivnosti za rad s učenicima na temu hrane i učenicima pomaže da postanu informirani i svjesni potrošači budućnosti.

Za realizaciju projekta pripremljeni su radni materijali objavljeni na web stranici projekta koji se lako primjenjuju u nastavi različitih kurikuluma. Tijekom ove školske godine učiteljica biologije Senka Štetić, prof. provela je aktivnosti projekta s učenicima 7.razreda na nastavi biologije, učenicima 8.razreda na dodatnoj nastavi biologije i članovima učeničke zadruge.

4.12.2024. s učenicima 7.b i 5.12.2024. s učenicima 7.a održan je nastavni sat iz biologije s temom Što znači jesti zdravo? kroz koju su učenici upoznali djelovanje različitih vrsta namirnica u organizmu i osmislili dnevni obrok sa zdravim međuobrokom.

4.12.2024. s učenicima 8. razreda dodatne nastave iz  biologije održan je nastavni sat s temom Evaluacija mrežnih izvora informacija o hrani u kojem su učenici evaluirali on line izvore informacija o hrani te koristili kriterije i kritičko razmišljanje za procjenu informacija pronađenih na internetu.

8.1.2025. s učenicima članovima učeničke zadruge održan je nastavni sat s temom Mapiranje prehrambenog sustava u kojem su učenici upoznali model prehrambenog sustava i nekih procesa proizvodnje te uočili kružni prehrambeni sustav.

 

Autorica teksta: Senka Štetić, prof.

Obilježavanje Svjetskog dana hrane – projekt Food Educators

15. listopada 2025.

U sklopu tjedna “Let’s Celebrate World Food Day Together!” učenici 4. razreda Područnih škola Stupovača i Kutinska Slatina obilježili su Svjetski dan hrane kroz aktivnosti projekta Food Educators, koji već tradicionalno svake školske godine provodi jedna od koordinatorica projekta, Sanja Kos. 

Nakon zanimljivog predavanja o zdravoj i nezdravoj prehrani, učenici su izrađivali vlastite radne listiće na tu temu te crtali svoje omiljene zdrave obroke i najukusnije proizvode. U zajedničkom radu osmislili su i popis namirnica koje ne bismo trebali često konzumirati. 

Kroz zabavne i poučne aktivnosti učenici su osvijestili važnost pravilne prehrane i odgovornog odnosa prema hrani, učeći kako male svakodnevne odluke mogu utjecati na naše zdravlje. 

#WorldFoodDay #FoodEducators #ZdravaPrehrana #ŠkolaZaŽivot #UčenjeKrozIgru #PodrškaZdravlju #TradicionalniProjekt

Voditeljice projekta su Sanja Kos i Senka Štetić

Skip to content